Nils August

 

Nils August hade alltid varit en sökare. Eller rättare sagt, han var en man som ville något mer än det enformiga liv han levde, men eftersom han var en aning seg var steget från tanke till handling väldigt stort.

 

Men en dag fick Nils August en idé, han skulle reorganisera sitt liv, starta på nytt, börja på ett tomt ark. Börja leva!
Nu var det väl inte så att han helt och hållet hade kommit på detta alldeles på egen hand. Nej, han hade förstås varit på föreläsning. Hans arbetsgivare hade, som ett led i den personalvårdande verksamheten, valt att skicka sina medarbetare på ett antal sådana tillställninger. Nils August trodde att det var i stället för löneförhöjningar och var tämligen sur för påhittet, men han hade ändå släpat sig dit.
En framgångskonsult (eller vad det nu var hon hade kallat sig) hade pratat mycket om nystarter. Nils August hade noterat att kvinnan var extremt söt, därför lyssnade han extra noga, och han fick så att säga en helhetsupplevelse av hennes budskap och av henne själv. Och detta hade alltså lett till hans beslut att reorganisera sitt liv. Det där med ”reorganisera” hade han hittat på alldeles själv, det var han mycket stolt över.

 

Men var börjar man? Var börjar man när man ska reorganisera sitt liv? Det hade inte det där föredraget gett någon vink om. Tja, han förstod, hon kunde ju inte veta hur han levde sitt liv (även om han kunde tänka sig att involvera den där kvinnan i det).

Han gick oroligt omkring i lägenheten, såg sig omkring så att säga. Planerade insatser.  ”Akvariet!”
En död fisk borde reorganiseras bort. En död guppy, och på fönsterbrädan stod två lössbemängda hibiskus som också borde åtgärdas. Kanske skulle han starta ett zoo? Blomflugor, tvestjärtar och 7 akvariefiskar hade han. Och en död guppy. Nä, det räckte nog inte till en djurpark. Han skulle säkert tjäna mindre på den än på sitt nuvarande jobb.

När Nils August gick så där och funderade för sig själv, kom han på en sanning. ”Oj, jag kom på en sanning”, tänkte han glatt. ”Den måste jag skriva ner på ett papper och sätta upp på kylskåpet!” Det här var vad han skrev:

”Om man vill reorganisera sitt liv så går det lättare om man har gott om pengar!”
Han klämde nöjt fast sanningen med en av de större kylskåpsmagneterna.

Nils August hade inte gott om pengar. Han hade rent av bedrövligt litet av den varan. Just nu var han faktiskt pank. Men han fick en idé!

”Om jag skriver en bok om hur man reorganiserar sitt liv, då tjänar jag massor med pengar och då skulle jag få möjlighet att verkligen reorganisera mitt liv. Kanske till och med ända till Bali.”

(Bali var Nils Augusts drömresmål. Han trodde att alla kvinnor där var skönheter som gick omkring med bar överkropp. Nils August drömde nämligen ofta om kvinnor med bar överkropp.)

 Fast det där med att skriva en bok är ju en aning problematiskt. Man måste ha en pc, eller åtminstone en skrivmaskin. Nils August hade bara ett rutat kollegieblock, som dessutom var nästan fullklottrat med resultaten från otaliga år med tipsextra.  Så måste man vara uthållig och strukturerad också. Det hade han aldrig blivit anklagad för att vara. Han blev mest anklagad för att vara slarvig och lat.

Hans reorganisationsiver fick honom dock att plocka upp den döda guppyn ur akvariet och spola ner den i toaletten. ”Det får räcka för ikväll”, tänkte han. ”Imorgon tar jag itu med den ena hibiskusen.” När han gick och lade sig funderade han på om denna åtgärd hade förändrat något i hans liv.
Sedan tänkte han på den där kvinnan istället, han tänkte på att han gick med henne på en strand på Bali.

Det kändes mycket bättre. Han föreställde sig hur de båda gick där med bar överkropp och hur han höll ömt om henne.

 

Ó Leif Svensson