Myten om Hilda och Mauritz

Myten om Hilda, Mauritz och Harald

Uppdaterad 2020-11-16

Så här har historien berättats för mig.
(Hilda – min mormor, Nils – min morfar, Harald – deras son, Mauritz – mansperson).

Så här har historien berättats för mig.
(Hilda – min mormor, Nils – min morfar, Harald – deras son, Mauritz – mansperson). Hilda jobbade som piga på en gård i Dalhem, där jobbade även morfar Nils som mjölnare. Mellan Hilda och bondsonen, Mauritz Björklund pågick en kärlekshistoria som utmynnade i att mormor blev gravid. Bondsonen Mauritz fick eller ville inte gifta sig med Hilda, men Nils som också hade kastat sina ögon mot henne passade på att fria och Hilda tackade ja. På det viset blev Harald född inom deras äktenskap och Nils uppfostrade honom som sin egen son. Enligt vad jag hört från syskonen så märkte de aldrig att Nils behandlade Harald annorlunda. Däremot säger de att Mauritz ibland hälsade på i Fride, och då frågade han alltid efter Harald och aldrig efter de andra barnen.

Så en variant på historien som morbror Bengt berättade. Mauritz och Hilda var förlovade när Hilda blev gravid. Under graviditeten åkte Mauritz iväg på en utbildning. När han kom hem skröt han över en erövring han gjort av en annan kvinna. Detta fick Hilda höra och blev förklarligt nog störtförbannad och kastade ringen i ansiktet på den gode Mauritz. Hilda skulle då varit höggravid.
Bengt visste också att Harald var annorlunda än de andra syskonen och att han hade tydliga drag av Mauritz. Harald var elakare än sina syskon och de fick ofta ta emot stryk av honom.

Så långt myten, och vad är då sant?

Jag har hittat en Mauritz Björklund:
Nils Georg Mauritz, född 25 oktober 1877 Östergarn. Död 23/1 1960 i Kräklingbo. Gift 7 juli 1917 med Linda Katrina Nilsson född 1892.

Hilda har inte varit piga på den Foler, utan hon var piga på en gård som heter Smitts (eller Smiss) 1901-1902, sedan flyttade hon tillbaka till Gammelgarn men kom tillbaka till Kräklingbo 1903, då till gården Kjärrmans. 1905 flyttade hon tillbaka till Gammelgarn.
Nils flyttade från Visby till Dalhem 30 oktober 1906. Hilda flyttade till Dalhem den 3 november 1906. Det är väl troligt att de har träffats där, jag har i alla fall inte hittat Nils i Kräklingbo före 1908.
Den 30 oktober 1907 flyttar mormor och morfar tillsammans tillbaka till Visby, där de gifter sig efter tre lysningar den 23 november samma år. Harald är född den 18 oktober 1908, så där kan man räkna bakåt 9 månader och på så sätt avskriva myten att Harald skulle vara Mauritz son. Tja, säker kan man ju aldrig vara men det blir väldigt osannolikt. Morbror Tages fru Brita sade att hon hade frågat Hilda vid något tillfälle om Harald, Hilda hade då slagit ifrån sig det som dumheter.
Fortfarande kan det vara så att Mauritz och Hilda har haft någon typ av relation, det kan vi inte veta. Uppenbarligen var det så eftersom syskonen känner till Mauritz och att han åtminstone någon gång varit på besök i Fride. Men att det skulle varit en kärlekshistoria i botten återstår att bevisa. 
1908 den 15 oktober flyttade Hilda och Nils till Kräklingbo, Hilda var då höggravid och Harald föddes 3 dagar senare.

Det är så mycket jag vet idag. Att Hilda och Mauritz har träffats är naturligtvis inte konstigt, att de skulle ha haft en kärleksaffär är väl heller inte otroligt. Mauritz verkar ju ha haft en förkärlek för yngre kvinnor och Hilda ett öga för äldre män. Jag vet inte om jag kan få fram någonstans om de var förlovade, men det har i alla fall inte gått så långt som till lysning.