Om Hilbert Hammargren

Uppdaterad 2021-03-03

Obs, det är mycket här som jag är osäker på. Jag får tacka min pyssling Bengt för information! / Leif

Olof, Hanna, Elin och Hilbert vid Svartdal


Hilbert föds den 15 juli 1913. Fader okänd (notera dock att både Emil och Elin finns på Hugreifs 1912), moder är Elin Lindström, min mammas moster, mamma och Hilbert är alltså kusiner. Faddrar vid dopen är Hilda och Nils Jönsson samt Tekla Lindström och Olga Olofsson.
Elin gifter sig 24 april 1921 med Emil Hammargren och då flyttar Elin till Emil vid Hugreifs. I samma veva har han förmodligen adopterat Hilbert, eftersom han har Emils efternamn. När de flyttar till Svartdal har jag inte fått klart för mig.

Hilbert och faster Lisen

Detta kan eventuellt vara en bild på en ung Hilbert och mormors faster Lisen, framför hennes hus. Detta kvarstår att bevisas. Huset skulle i så fall vara ett äldre hus i Svartdal som inte finns kvar idag, det revs någon gång på 50-talet. Enligt husförhör och bouppteckning var hon inhysepiga på Skogby när hon dog och inte Rommunds. Fast det finns Skogby i Svartdal också.
Hilbert växer upp till en uppseendeväckande lång ung man, huvudet högre än de flesta. Han bor kvar hemma hos föräldrarna och försörjer sig som byggnadsarbetare.

Hilbert med hästen, Elin till vänster och Emil till höger. Personerna i mitten är jag osäker på, de kan eventuellt vara mormor och Stig.

Okända människor för mig, men mannen till vänster skulle kunna vara Hilbert, med tanke på längden.

Hilbert med systrarna Qviberg, Margit till höger och Klara till vänster. Förmodligen är det Ture Thimgren som står bakom Margit. Ture gifte sig med Margit 1939.

Det är mitt i sommaren, den 7 juli 1938 när Hilbert kör omkring med sin lätta motorcykel av äldre modell. På bönpallen har han sin käresta Klara Qviberg. Plötsligt får han känningar, han mår inte riktigt bra, så han stannar till vid vägkanten och sätter sig ner. Där segnar han ner, död. Enligt dödboken, har han fått hjärtförlamning. Enligt Elna hade han ett medfött hjärtfel.
Det måste ha varit en hemsk upplevelse för hans flickvän Klara Qviberg.
Klara föddes 1 augusti 1917. Hon var förmodligen baptist (metodist) eftersom hon inte är döpt. Så var ju även fallet med Lingströms vid granngården. Hur det var med vår familj på Rommunds 1:6 vet jag inte, men jag vet att mormors bror Wiktor inte döpte sina barn i svenska kyrkan (där har döttrarna döpt sig senare i livet).

Hilbert som frivillig

Detta är det enda fotot där jag har ett namn som pekar ut Hilbert. Kortet är publicerat i Gammelgarnsboken. 1939 måste däremot vara fel, eftersom Hilbert dog 1938.

Hilberts begravning
När jag ser bilden på Hilberts begravning funderar jag på varför det är så få människor. Varför är inte Hilda och Jöns där eller några av kusinerna? Eller hjälper de till med begravningskaffet. Elin kunde tydligen inte vara med på grund av hälsan. Fast bilden föreställer möjligen gravsättningen, och då är det kanske inte lika mycket folk.

Hilberts gravsten på Gammelgarns kyrkogård