Bouppteckning Olof Nilsson

Bouppteckning Olof Nilsson sid 1
Reviderat 2021-09-28/Leif
Obs, avskriften är inte komplett, det är bara första sidan än så länge. Originalet är väldigt kladdigt, så det är inte lätt att läsa, vilket gör att det kan finnas någon felaktighet, men knappast någon som påverkar andemeningen. / Leif

År 1839 den 2 maj förrättade undertecknad På anmodan bouppteckning hos husbonde folket Olof Nilsson och hans hustru Greta Catharina Israelsdotter Rommunds i Gammelgarns socken.
Sedan de nedanstående idag åldern komme, ville avstå deras fasta och lösa egen dom till deras barn (otydligt för mig, det är väldigt kladdigt så jag vet inte om jag ”översatt” riktigt rätt, men jag tolkar det som att de vill lämna arvet till barnen. / Leif).
Olof Nilsson hade förut varit gift med husbondedottern Chatarina Israelsdotter Kärrman i Kräklingbo, och med henne samman avlat fyra barn, nämligen:

1 Sonen Israel, myndig
2 Sonen Nils, även myndig
3 Sonen Olof, 20 år gammal för vilken farbrodern Farbrodern Olof Nilsson Högstens, Hörde socken, innehar förmyndarskapet (född 19/Leif)
4 Sonen Thomas,  14 år gammal ……. Farbrodern Thomas Nilsson Tule i Halla socken förmyndarskapet för honom.
Ektenskapet med Greta Catrina Jacobsdotter har Olof Nilsson haft 2 barn, nämligen
5 Sonen Jacob 9 år gammal. Förmyndarskapet för honom åtog sig Gårdsmannen, Körkovårdaren Thomas Jacobsson därstädes Rommunds.
6 Dottern Greta Marie 14 år gammal (han är född 21, så åldern måste vara fel/Leif). Förmyndarskapet för åtog sig Husbonden Hinrik Högstens i berörda socken.
Egendomen uppgavs af föräldrarna i arvingarnas och undertecknads närvaro med åtvarning om Boets riktiga uppgift under Edsförbindelse upptogs och värderades som följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *